×Düşman ordusu hakkındaki bilginin her daim kesin olmaması ve dinamik istihbarat(Casusluğun ülke çapında ve eyalet çapında, casuslarla ve kraliyet üyeleriyle yapılabilmesi)
×Ordu attrisyonunun daha dinamik etkenlere bağlı olması.
×Homojenlik mekaniği. Eğer ki imparatorlukta başkente uzaklık, kabul edilmeyen dinlerin ve milletlerin baskınlığı, Stabilite eksikliği, Korlanmamış eyaletlerin korlu eyaletlere oranının 1/2'den fazla olması, ÖZELLİKLE MEŞRUİYET(LEGITIMACY) düşükse , Interregnum veya Naiplik Konsili varsa ve savaş yorgunluğu fazlaysa bu homojenlik %99'dan %0'a kadar düşecek.
%0'da, korlu veya korsuz eyaletlerde koru olan devletler toprak alacak/bağımsız olacaklar. Eğer ki bir devlete bağlılarsa lider devlet o devlete ilhak için CB alacak.
%60'ın altına düşerse Stability, isyan riski, meşruiyet ve prestij düşuren eventler gelecek; gelir düşecek.
Aynı zamanda savaşlardaki War Score'a akıl almaz indirimler gelecek. Böylelikle Ming, Burgonya, Rusya, Osmanlı, Memlük, Macaristan gibi devletler zor anlarda kolayca parçalanabilecek( hatta belki 1 savaş bile yetecek)
Göçebe devletler ise başlangıçtan %70 warscore indirimi alırken +%55 core ücreti sıkıntısı çekerek momentuma(yani ardardına zafer kazanıp genişlemeye) dayalı bir oynanış sunacak.
Yani, göçebeyseniz Cengiz Han gibi her yeri kolaylıkla fethedebileceksiniz. Ama göçebeyken, en kolay yenilgi, veraset sıkıntısı, yerleşik düzene geçme, homojenliğe büyük bir darbe vuracak. Bu da oyun başındaki göçebelerin önce genişleme, sonra yerleşikleşip ülkelerini koruma, en son da yerleşik bir emperyalizmle oynamalarını sağlayacak.
×Oyunda insan gücü mantıklı rakamlarda olacak. Yani, Çin ve Hint devletleri Muazzam bir insangücüne ve ordu limitine sahip olacaklar.
×Bu insangücü mekaniklerinin Abuse'lanmaması için eğitilen askerlerin (Aynı Victoria 2 gibi )memleketleri olacak.
İngilizler Şangay'ı alıp eğittikleri Çin askerlerini Ming'e karşı kullanmakta zorlanacaklar.
×Son olarak( göçebeleri etkilemeyen) nakliyat mekaniği.